Злочин: Микільсько-Слобідська 7-9

2021
18 Жовтня 2021

ЖК замість ОП?

ЖК замість ОП?
В зв’язку з безпрецедентними подіями, що сталися 8 жовтня 2021 року на вул. Микільсько-Слобідській, коли під час завозу будівельної техніки на будівництво в ландшафтній пам’ятці, де місто не видавало жодного документа – були побиті місцеві мешканці. Троє людей потрапили в лікарню і знаходяться на лікуванні у стаціонарі. Така зухвалість забудовника ТОВ “Нова Слобідка” та ТОВ “ДортБуд” просто шокувала громадськість. Мало того, все це сталось під прикриттям Національної Поліції і фактично її бездіяльності. За даними, що до нас надходили з різних неофіційних джерел, бенефіціарами будівництва є наближені до Офісу Президента люди, крім того Президент публічно обіцяв посадити 1 млрд дерев, що так потрібні нашому місту.  Мешканці вимагали створити Національний Парк Дніпровські острови, в який увійдуть спірні ділянки на березі Микільської Слобідки, що мають охоронний статус, Урочище Горбачиха та острови Дніпра, що перебувають під загрозою знищення, дерибану та бетонування.  А також, вимагали звільнити з посади керівника Національної поліції м. Києва – Івана Виговського.
2 Жовтня 2021

Микільська Слобідка вийшла на Марш за Київ

Микільська Слобідка вийшла на Марш за Київ

Микільська Слобідка виступила з ініціативою захисту берегів Дніпра від бетонування та забудову. Нас дістало, що ми майже втратили Дніпро, його береги та острови.
Лівий берег Дніпра урбанізується шаленими темпами, кількість населення зростає, а зелені зони зникають. Забудова наблизилась вже впритул до самого Дніпра. Щоб забудувати його береги – розпочалося масштабне бетонування русла Дніпра. Комунальні підприємства та забудовники безкарно знищують Історичний ландшафт Київських гір і долини р.Дніпра, його біорізноманіття та екосистему. Ми не можемо цього допустити – ми за Дикий Лівий!
Дикий Лівий – це ініціатива проти забудови і бетонування берегів Дніпра. Ми запропонували створити концепцію і реалізувати її на прикладі берега Микільської Слобідки. Щоб показати, як громада об’єднавшись, може захистити своє право на екологічну безпеку та історичну спадщину, повернути вкрадені береги і створити ПАРК.
Вимоги колони Дикий Лівий на Марші за Київ:
1. Захист від незаконних забудов прибережної смуги: унеможливити будь-яке нове будівництво в межах, що передбачені Водним Кодексом. А також припинити бетонування русла Дніпра, його островів, річок, озер, забезпечити збереження природних берегів зокрема на Микільській Слобідці та ін. рекреаційних територіях Києва. Внести межі ПЗС до Містобудівного кадастра м. Києва.
2. Впровадити вилучення землі у судовому порядку за руйнацію цінної забудови, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, пам’яток та історичного ландшафту Київських гір і долини р. Дніпра.
3. Повернути до комунальної власності ділянки на березі Дніпра, що перебувають у приватній власності і ще мають шанс бути ревіталізовані.
5 системних вимог Маршу. Вони можуть змінити ситуацію в місті:
– зупинити забудовне насильство над містом;
– розробити повністю новий генплан і відмовитись від генплану забудовників 2025;
– провести реформу транспорту і мобільності;
​- повернути самоврядування та районні ради в зменшених районах;
– забезпечити чисте повітря та воду.

ПОСИЛАННЯ

4 Серпня 2021

Чергова активізація будівництва на Микільсько Слобідській 7-9

Чергова активізація будівництва на Микільсько Слобідській 7-9

Вночі 4 серпня забудовник, із супроводом тітушок в будівельних касках та жилетах, розпочав завезення будівельної техніки на ділянку біля Зони Здоров‘я. Це 4 спроба забудувати прибережну зону з 2007 року.
Тітушки контролювали створення заїзду на територію, де планується будівництво. Такі самі тітушки були тут помічені у 2016 році.
Активізацію спричинило ряд судових рішень, які перші інстанції прийняли в сторону забудовника, але подальші судові справи тривають. Зокрема, після скасування арешту земельної ділянки слідчим суддею Дніпровський районний суд м. Києва в складі Старовойтовою С.М. у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016100040001673 від 06.02.2016 року.
Вимоги мешканців незмінні – ми вимагаємо зупинити будівництво і облаштувати на його місці парк.
Ділянка на якій облаштовували заїзд на будівництво, ще у 2020 році рік Рішенням Київради було включено в межі Парку Микільська Слобідка та було відмовлено у подовжені договору оренди.

19 Липня 2021

Суддя Старовойтова С.М. скасовує арешт ділянки

Суддя Старовойтова С.М. скасовує арешт ділянки

За клопотання директора ТОВ “Нова Слобідка” слідчим суддею Дніпровський районний суд м. Києва в складі Старовойтовою С.М. було скасовано арешт ділянки під будівництво. Нагадуємо, що саме суддя Старовойтова за клопотанням Прокуратури 13 березня 2020 року своїм рішенням: заборонила ТОВ «Нова Слобідка», ТОВ «ЛВ-Холдинг», ТОВ «КЖБК БМУ-1» та будь-яким іншим юридичним (фізичним) особам, з якими, у тому числі, укладено інвестиційні договори та договори про здійснення підготовчих, вишукувальних та будівельних робіт, проводити будівельні роботи на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:66:178:0086 площею 1,4892 га, за адресою: м. Київ, вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 у Дніпровському районі міста Києва.

Це рішення стало одним з рушійних для загострення ситуації біля Зони Здоров’я.

2020
3 Вересня 2020

Київрада проголосувала створення першої черги Парку Микільська Слобідка

Київрада проголосувала створення першої черги Парку Микільська Слобідка

Після довгих поневірянь комісіями Київради, коли громаді доводилось дотискати прийняття кожного рішення, а також проведення майже всього дня в кулуарах Київради з плакатами та листівками для депутатів – рішення № 443/9522 було прийнято. Це був перший крок до створення нашого довгоочікуваного та омріяного парку.

 

Після цього Департамент земельних ресурсів КМДА та КО “КиївЗеленбуд” розпочали довгу процедуру оформлення земельних ділянок, що увійшли в межі парку, а також зміну їх цільового призначення на рекреацію, як це було до того, як землі передали в оренду.

 

ПОСИЛАННЯ

25 Березня 2020

Велика толока на Зоні Здоров’я

Велика толока на Зоні Здоров’я

25 березня громада Микільської Слобідки провела велику толоку. Загалом було висаджено більше 100 дерев та використано систему поливу, яку встановили тут в рамках проекту-переможця Громадського бюджету Києва.

В толоці взяли участь всі, від найменших до найстарших слобідчан. Звичайно це не перша і не остання толока, але цього разу навіть було винайняти невеликий трактор для копання ям, закуплено добриво. Далі небайдужі сусіди доглядали за деревами, поливали їх у спекотні літні дні, удобрювали, як і ті що були висаджені раніше.

 

ПОСИЛАННЯ

4 Лютого 2020

Громада подала місцеву ініціативу про створення Парку Микільська Слобідка

Громада подала місцеву ініціативу про створення Парку Микільська Слобідка

За кілька тижнів ініціативна група зібрала більше 3000 підписів мешканців району за створення першої черги Парку Микільська Слобідка, до якого увійшли всі комунальні ділянки на березі Дніпра від Броварського проспекту до Русанівських Садів, які були повернуті у власність територіальної громади міста Києва. Підписи були подані до Київради у вигляді проекту рішення та зареєстровані належним чином. Таким чином, суб’єктом подання проекту рішення Київради стала громада через інструмент місцевої ініціативи.  Загалом перша черга парку становить близько 10 Га рекреаційного берега, зокрема:

  • сквер біля ЖК Сонячна Рів’єра, що був створений до Євробачення, але не переданий на баланс міста. Тому включення його в межі парку мало б вирішити питання прибирання сміття і догляду за рослинами на цій ділянці;
  • зона відпочинку Веселка, що більше відома як Зона Здоров’я, але лише її верхня вхідна група, а також пляж;
  • ділянки набережної до Русанівських Садів, що частково була забетонована в рамках проекту берегоукріплення. По цій ділянці також відкрите кримінальне провадження за порушення з бюджетними коштами, в тому числі і закриття актів виконаних робіт на роботи, що фактично не були проведені;
  • алея перед Патріаршим собором УГКЦ і так званий сквер перед МВЦ;
  • ділянки по вул. Микільсько-Слобідській 7-9, щодо яких не було подовжено договори оренди рішенням КМР;

 

ПОСИЛАННЯ

2019
23 Грудня 2019

Забудовнику у держреєстрі незаконно продовжили оренду ділянок на Микільській Слобідці

Забудовнику у держреєстрі незаконно продовжили оренду ділянок на Микільській Слобідці

Київрада 19 грудня проголосувала за відмову ТОВ «ЛВ-Холдинг» у поновленні договору оренди двох ділянок по вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 у Києві. Разом з тим, виявилося, ще до цього рішення у держреєстрі без жодних підстав було поновлено оренду ділянок на 5 років. Про це свідчать дані офіційного сайту Київради та державного реєстру речових прав.

Київрада передала ділянки площею 0,39 га і 0,87 га (пляж) по вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 в оренду «ЛВ-Холдинг» ще у 2005 році. У подальшому договір оренди було поновлено ще на 5 років у 2014 році.

У той же час виявилося, що у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на підставі листів-повідомлень було зареєстровано поновлення оренди ділянок по вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 до 2024 року.

Підстав для таких реєстраційний дій у реєстратора не було. Адже відповідне рішення Київрадою не приймалося. І листи-повідомлення не можуть бути підставою для поновлення строку оренди. 

За даними джерел «Наших грошей», реєстрацію провів реєстратор КП «Реєстраційне бюро» Володимир Гаращенко. Людина з таким ПІБ фігурує у кримінальному провадженні № 22015101110000183 від 07.10.2015 за фактами зловживання службовим становищем при виділенні землі у 2015 році на території с. Щасливе Бориспільського району. Станом на вересень 2019 року цю справу вело НАБУ.

ПОСИЛАННЯ НА ДОКУМЕНТ

19 Грудня 2019

Київрада прийняла рішення про відмову у подовжені договорів оренди на дві земельні ділянки по Микільсько-Слобідській 7-9

Київська міська рада прийняла Рішення № 592/8165, яким було відмовлено у поновлені договорів оренди ТОВ “ЛВ-Холдинг”, що перебували в оренді з 2005 року. Саме в ті часи на пляжі Микільської Слобідки були встановлені паркани, які повністю перекривали прохід вздовж Русанівської протоки Дніпра. 

Після прийняття рішення та за зверненням громади – було ініційовано розширення пляжної частини Зони Здоров’я, було перенесено паркан забудовника, який виступав на комунальну ділянку.

Але забудовник продовжив боротьбу за орендні ділянки, адже вони є важливою складовою їх проекту: для облаштування заїздів, парківки, прибудинкової території та берегоукріплення. Боротьба за ділянки досі триває у судах.

 

ПОСИЛАННЯ НА ДОКУМЕНТ

18 Грудня 2019

Київрада прийняла рішення про відмову у подовжені договорів оренди на дві земельні ділянки по Микільсько-Слобідській 7-9

Київрада прийняла рішення про відмову у подовжені договорів оренди на дві земельні ділянки по Микільсько-Слобідській 7-9

Затверджено межі і режими використання пам’ятки ландшафту.
Наказом Департаменту охорони культурної спадщини КМДА від 18.12.2019 № 86 затверджено межі і режими використання зон охорони пам’ятки ландшафту, історії місцевого “Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро”. Цей документ розроблявся науковцями і став останньою крапкою в захисті пам’ятки від забудову.
Нагадуємо, що пам’ятку було виявлено і документально зафіксовано ще у 2009 році. Далі був складний шлях її формування та захисту. ТОВ “Нова Слобідка” та ЛВ “Холдинг” через суд навіть намагались оскаржити сам факт створення і існування пам’ятки місцевого значення, але цього не вийшло зробити.
Межі пам’ятки ландшафту включають Подільський, Печерський та Дніпровський райони Києва – це майже 2500 га особливо цінних земель. А ділянка по вул. Микільсько-Слобідській 7-9, згідно з документацією, повністю увійшла в межі ландшафтної зони, де заборонено будь-яке нове будівництво.

 

ПОСИЛАННЯ НА ДОКУМЕНТ

2009
2 Серпня 2009

Документально зафіксовано виявлення пам’ятки на ділянці

Документально зафіксовано виявлення пам’ятки на ділянці

Науково-дослідним інститутом пам`яткоохоронних досліджень Міністерства культури і туризму України складено облікову картку, щодо виявленого об`єкта культурної спадщини Історичний ландшафт Київських гір і долини року Дніпра. Вказана картка засвідчена директором Науково-дослідного інститут пам`яткоохоронних досліджень Міністерства культури і туризму України – Сердюком О.М. та начальником Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації – Кухаренко Р.І. 

04.11.2009 року Експертною комісією складений протокол № 4/09, зі змісту якого слідує, що об`єкти відповідають Порядку. А тому, протоколом № 33 від 10.11.2009 року засідання Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України затверджено протокол № 4/09 від 04.11.2009 року. 

На підставі рішення засідань Експертної комісії з розгляду питань занесення об`єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам`яток України (протоколи від 08.04.09 року № 2/09 і від 04.11.09 року № 4/09), Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України (протоколи від 16.04.09 року № 25, від 17.09.09 року № 30 та від 10.11.09 року № 33) та засідання Президії Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України (протокол від 26.11.09 року № 34), 03.02.2010 року Міністерством культури України видано наказ № 58/0/16-10 Про затвердження науково-проектної документації щодо меж і режимів використання зон охорони пам`яток та історичних ареалів та занесення об`єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам`яток України, яким, зокрема, занесено до Реєстру за категорією місцевого значення пам`ятку ландшафту Історичний ландшафт Київських гір і долини року Дніпра . 

16.01.2011 року до наказу були внесені зміни, про що Департаментом культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видано наказ №453/0/16-11. 

Окружний адміністративний суд міста Києва, який своїм рішенням від 29.05.2018 року відмовив у задоволенні позовних вимог ТОВ “НОВА СЛОБІДКА” та ТОВ “ЛВ-ХОЛДИНГ” до Міністерства культури України та Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання протиправними дії Управління охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по складанню Паспорта об`єкта культурної спадщини Історичний ландшафт Київських гір і долини року Дніпра та включення в межі території об`єкта культурної спадщини земельної ділянки 1,4892 га, яка розташована на вулиці Микільсько-Слобідській, 7-9 у Дніпровському районі м. Києва , кадастровий номер 8000000000:66:178:0086. Також, суд відмовив визнати протиправним та скасування частково наказу Міністерства культури і туризму України від 03.02.2010 року №58/0/16-10 (у редакції наказу Міністерства культури і туризму України від 16.06.2011 року №453/0/16-11) в частині включення до Державного реєстру нерухомих пам`яток України об`єкта Історичний ландшафт Київських гір і долин року Дніпра: оскільки Наказ був прийнятий Міністерством культури України 03.02.2010 року, а облікова документація пам`ятки ландшафту Історичний ландшафт Київських гір і долини року Дніпра формувалася в серпні 2009 року, та, відповідно, до моменту прийняття Наказу в лютому 2010 року, що, з урахуванням укладення між позивачами Інвестиційного договору 02 листопада 2010 року, ніяким чином не порушувало прав землекористувачів.

 

ПОСИЛАННЯ НА ДОКУМЕНТ 03.02.2010 р. № 58/0/0/16-10, (охор.№2600189, 560-кв)

2008
12 Липня 2008

Громада Микільської Слобідки провела справжні громадські слухання

Громада Микільської Слобідки провела справжні громадські слухання

Понад 200 мешканців мікрорайону провели справжні слухання і категорично виступили проти забудови. Ще раніше кілька тисяч мешканців підписали листи протесту проти забудови. Знайти на Слобідці бодай когось, хто б підтримав грандіозні плани пана Алієва залити берег в скло, бетон та асфальт неможливо навіть з вогнем в такі яскраві сонячні дні як нині.

Забудовник слухання проігнорував. Так само вчинила і Дніпровська РДА – їй, очевидно, начхати на проблеми мешканців району, куди важливіша думка начальства. Начальство з КМДА слухання також проігнорувало, бо саме команда Черновецького минулого року вже дала зелене світло будівництву через відповідне рішення Київради.

Рішення зборів (витяг)

  1. Мешканці Микільської Слобідки, на якій проживає майже 30 тис. громадян категорично заперечують будь-яке будівництво на прибережній зеленій зоні загального користування (рекреаційна зона) від Броварського проспекту до Дарницького комбінату будматеріалів і конструкцій.
  2. Ділянку вздовж Русанівської протоки від Броварського проспекту до Дарницького комбінату будівельних матеріалів і конструкцій (далі ДКБМК) за адресою вул. Мокільсько-Слобідська, 1, 7-9, яка мала статус зеленої зони загального користування і всупереч інтересам громади була вилучена під забудову рішеннями Київради N522/2983, N519-1/2980, N547/3008, N68/1902, N67/1901, надати статус рекреаційної зони.
  3. Скасувати всі рішення Київради стосовно передачі у власність, оренду та забудову земельних ділянок від Броварського проспекту до ДКБМК, за адресою вул. Микільсько-Слобідська, 1, 7-9, для чого негайно розглянути заяву, підписану 2438 мешканцями Микільської слобідки, що передана та зареєстрована в КМДА у лютому 2008 р.
  4. Вимагати від КМДА відкликати архітектурно-планувальні завдання, які були надані замовникам будівництва ТОВ “МАЙК” та ТОВ “ЛВ Холдінг”.
  5. Вимагати від КМДА, Управління земельних ресурсів вирішити питання про передачу земельних ділянок від Броварського проспекту до Дарницького КБМК в комунальну власність міста для облаштування паркової зони з дитячими та спортивними майданчиками, зони відпочинку, пляжів, як це було передбачено Генеральним планом забудови м. Києва.
  6. Створити громадську організацію мешканців мікрорайону Микільська слобідка для захисту прав мешканців району.
  7. Визнати рішення громадських слухань стосовно забудови прибережної зеленої зони вздовж Русанівської протоки від 10.07.2007 р. сфальсифікованими.
  8. Звернутися до міжнародних екологічних організацій з приводу надання підтримки по захисту Дніпровського коридору та зеленої зони вздовж Дніпра на Микільській слобідці та інших зелених зон м. Києва.

 

ПОСИЛАННЯ НА ДОКУМЕНТ

13 Травня 2008

Початок будівництва на Микільсько-Слобідській 7-9

Початок будівництва на Микільсько-Слобідській 7-9

Компанія “Основа-Солсіф” почала завозити будівельну техніку на ділянку по Микільсько-Слобідській 7-9.

Вважаюче на те, що:

  • в списку актів на розриття (сайт КМДА) відсутній ордер на проведення робіт по вулиці Микілсько-Слобідській
  • района адміністрація не погоджує і не буде погоджувати ордери на порушення благоустрою на будівництво жодного об’єкту в районі Микільсько-Слобідській до вирішення питань (лист в.о. заступника голови Дніпровської РДА Ю.Сая від 13.02.2008 N8-55-962/3)

 

Мешканцями була викликана оперативно-слідча група Дніпровського району для перевірки законності будівництва. Документів на проведення будь яких робіт у забудовників не було. В Дніпровському РУ ГУ МВС відкрито справу за номером N9559/1827. Ніяких дій по зверненню не вживалось, а компанія “ОСНОВА-СОЛСІФ” продовжувала завозити будівельну техніку і 5 липня фактично розпочала будівельні роботи. Було оформлено повторне звернення в Дніпровському РУ ГУ МВС за N11989 (від 05.07.2008). Будь яка реакції зі сторони МВС відсутня.

2003
23 Жовтня 2003

Перший землевідвід на ділянці для експлуатації водно-спортивної бази

Київська міська рада вперше почала відводити у приватні руки землі на березі Микільської Слобідки. Зокрема Рішенням № 122-1/995 від 23.10.2003 затверджено проект відведення земельної ділянки приватному підприємству “Спортивно-оздоровчий клуб “Фаворит” для експлуатації та обслуговування оздоровчо-спортивної бази на вул. Микільсько-Слобідській, 9 у Дніпровському районі м. Києва.

У довгострокову оренду на 10 років приватному підприємству “Спортивно-оздоровчий клуб “Фаворит” було передано земельну ділянку загальною площею 0,57 га для експлуатації та обслуговування оздоровчо-спортивної бази на вул. Микільсько-Слобідській 9, за рахунок частини земель, відведених відповідно до рішення виконавчого комітету Київської міської Ради депутатів трудящих від 10.05.55 N 547 “Про відвод Дарницькому комбінату виробничих підприємств земельної ділянки під влаштування водної станції на Русанівській затоці в Дарницькому районі”.

Але особливими умовами рішенн передбачалось виконання ряду важливих вимог екологічного законодавства, охорони пам’яток історії, культури та історичного середовища, а також нормативів забудови Києва, які згодом були проігноровані, зокрема:

 

  1. Виконувати обов’язки землекористувача відповідно до вимог ст. 96 Земельного кодексу України та ст. 89 Водного кодексу України.
  2. У разі необхідності проведення реконструкції чи нового будівництва питання оформлення дозвільної та проектно-кошторисної документації вирішувати в порядку, визначеному нормативами забудови м. Києва.
  3. Виконати вимоги, викладені в листах Головного управління містобудування та архітектури від 04.09.2002 N 18-3047, заступника головного державного санітарного лікаря в м. Києві від 21.10.2002 N 5739, Державного управління екології та природних ресурсів в м. Києві від 25.10.2002 N 08-8-20/6278, управління охорони пам’яток історії, культури та історичного середовища від 01.11.2002 N 374-з.

ПОСИЛАННЯ