Аукціон 16 серпня 2017 р.  Детальніше

Аукціон 16 серпня 2017 р.  Детальніше

 

Призначений АТ “Ощадбанк” аукціон з продажу всього берега включано із Зоною Здоров’я було зупинено. Але якими зусиллями?!

  Головне протистояння громади та Ощаду почалося з 27 липня, після призначення дати аукціону. Почався зворотній відлік , два тижні, за які були написані десятки листів від усіх громадських організацій та депутатів, організовано масове подання скарг від населення на гарячі лінії 1551,1545, проведено збори громади та мітинг під Кабміном.
Існує порушення з боку банку – недотримання вимог культуро-охоронного законодавства.
Земельні ділянки виставлені на продаж АТ “Ощадбанк” є частиною культурної спадщини “Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро” згідно наказу Міністерства Культури від 03.02.2010р. №58/0/0/16-10(охор.№2600189), згідно закону “Про охорону культурної спадщини” статті 20 ” Право привілеєвої купівлі пам’яток”:

1. У разі продажу пам’ятки (крім пам’ятки, яка не підлягає приватизації) власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у письмовій формі повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини із зазначенням ціни та інших умов продажу (Частина перша статті 20 в редакції Закону N 2245-IV (2245-15) від 16.12.2004).

2. Центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері охорони культурної спадщини має право привілеєвої купівлі пам’ятки національного значення. … органи охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій … міської ради мають право привілеєвої купівлі пам’ятки місцевого значення. У разі відмови від здійснення цього права чи нездійснення його протягом місяця з дня одержання повідомлення власник або уповноважений ним орган має право на продаж пам’ятки.
Але, як видно з листів-відповідей , ні Департамент Культури, ні жоден ж інших підрозділів виконавчої влади Києва не був сповіщений про можливість викупу земель. Позиція банку – поява лоту на сайті СЕТАМ і є оповіщенням, хоча закон чітко регламентує письмове, завчасне інформування відповідальних структур міста. 

Доля берега вирішувалась напередодні аукціону на зустрічі в КМДА представників міста, депутатів з активістами та керівництвом банку. Головне досягнення – зупинка аукціону. Але в ході перемовин стало зрозуміло, що лише конструктивний діалог Кабміну, КМДА та Ощадбанку здатен виробити алгоритм виходу з патової ситуації та передачі землі берега громаді задля створення довгоочікуваного парку, єдиного ковтка повітря для всього масиву.

Питання повернення берега лежить лише в політичній площині і волі керманичей країни подолати десятирічну корупційну схему.